> Faqja pare >Archive for the ‘Sol Invictus’ Category

Sol Invictus / Dielli i Pamposhtur

Perëndia Sol Invictus sol-invictus

Dielli ka qënë nderuar si perëndi nga qytetërimet e lashta në mbarë botën. Kur njeriu u bë bujk, duke u varur kështu nga ndryshimet ditore dhe stinore të motit, ai u kthye të adhuronte forcën e madhe që rregullonte këto ndryshime, dritën dhe nxehtësinë e Diellit. Jo vetëm si forcë dobiprurëse, në vendet e nxehta njerëzit kishin frikë gjithashtu fuqitë e tij shkatërruese. Në Egjiptin e lashtë perëndia-Diell RA paraqitet si një njeri që mbante një disk-diellor në kokën e tij, i cili ishte vendosur sipër një gjarpri-Uraeus. Ky zvarranik simbolizonte efektin përvëlues të Diellit. Krejt ndryshe ishte situata në Europën Qendrore dhe Veriore, Vazhdo…

Tags: , , ,

  • Twitter
  • Facebook

AURELIANO – themelues i kultit diellor

AURELIANO – Perandori romak me origjine ilire i cili fuqizoi kultin e Diellit (Sol Invictus ne Perandorine Romake>

aureliano-monedhaPas vdekjes së papritur të Klaudit II, perandoria romake u sundua nga viti 270 në 284 nga disa perandorë “ilirë”, të cilët ishin gjeneralë të mirë dhe që përpiqeshin me mënyra energjike të vendosnin ekuilibër. Më i shquari ishte Aureliani lindur në vitin 214 në Iliri (në Sremska, pranë Mitrovicës serbe jo asaj te Kosoves). Ai së pari arriti fitore të mëdha mbi fiset gjermanike Alemani dhe Juthungi, të cilët kishin zaptuar provincat alpine dhe Italinë veriore. Për të gëzuar banorët e Romës, të cilët ishin në panik, ai filloi ndërtimin e një stomi mbrojtës të njohur si Muri i Aurelianit. Vazhdo…

Tags: , , ,

  • Twitter
  • Facebook