> Faqja pare >Archive for the ‘Krishtërimi’ Category

Këshilli i Nikeas dhe mbledhje të tjera


Nicea

Dekreti i Milanos, Këshilli i Nikeas, dhe Mbledhja e Kalcedonisë

Gjatë gjithë historisë, ka pasur shumë momente të rëndësishme që kanë prekur mënyrën se si njerëzit e shohin Krishtërimin. Këto momente shumë të rëndësishme filluan me Apostujt që dëshmojnë vdekjen, varrosjen, dhe ringjalljen, pasi ata përfundimisht kuptuan se çfarë rabini i tyre kishte qënë duke u mësuar atyre për tre vjet të gjata. Nga kjo pikë ata kërkuan të udhëzojnë të tjerët në pranimin e një mesazhi të dashurisë së përjetshme dhe shpëtimit. Me kalimin e kohës, mesazhi u bë më pak një zbulim dhe më shumë i një besimi universal. Kjo megjithatë nuk erdhi pa shumë momente që zhvilluan apo kufizuan besimin kristian. Tre shembuj të tillë janë Dekreti i Milanos, Këshilli i Nikeas dhe Mbledhja e Kalcedonisë.

Dekreti i Milanos Vazhdo…

Tags: ,

  • Twitter
  • Facebook

Kryqi dhe simbolet e tjera kristiane

kryqi.

Gjatë dy shekujve të parë të Krishtërimit, kryqi ishte i rrallë në ikonografinë e krishterë, pasi përshkruan një metodë qëllimisht të dhimbshme dhe të tmerrshme të ekzekutimit publik dhe të krishterët nuk donin ta përdornin si simbol.
Vazhdo…

Tags: ,

  • Twitter
  • Facebook

Shkatërrimi i paganizmit helen nga të krishterët

temple

Masakrat e të  krishterëve ndaj paganëve gjatë historisë

Viti 314 – Menjëherë pas legalizimit të Krishtërimit, nisin sulmet e Kishës së Krishterë ndaj paganëve (jo-të krishterëve). Këshilli i Ankarasë (Ancyra) dënon adhurimin e perëndeshës Artemisa.

Në vitin 318 – Kostandini i Madh e ndau perandorinë Romake në katër prefektura të mëdha: italiane, gale, ilire dhe orientale. Greqinë dhe territoret helene i përfshiu në prefekturën e Ilirisë (Illyricum) që kishin si qendër qytetin Sirmium dhe më vonë Selanikun. Mbase Kostandini preferoi më shumë emërtimin ‘Prefektura e Ilirisë’ në vend të ‘Prefektura Greke’ dhe për faktin se ishte me origjinë ilire-dardane si dhe për shkak se termi ‘helen’ i kujtonte paganizmin politeist. Vazhdo…

Tags: , ,

  • Twitter
  • Facebook

Origjina pagane e Pashkëve

 Origjina pagane e Pashkëseaster-symbols

Pashka është një ditë e cila respektohet nga pothuajse të gjithë të krishterët bashkëkohorë dhe përdoret për të festuar ringjalljen e Jezus Krishtit.

Festa përfshin shpesh një shërbim kishtar në agim (lindje të diellit), një festë e cila pëfshin “mishin e derrit të Pashkës” (Easter Ham)”, vezët e ngjyrosura dhe histori me lepuj.

Ata që e duan të vërtetën dinë të bëjnë pyetje, dhe disa pyetje mund të jenë në lidhje me festën e Pashkëve.

A është e vërtetë dita kur Jezusi u ngrit nga varri? Nga vijnë gjithë këto zakone të panjohura, që nuk kanë të bëjnë fare me ringjalljen e ‘Shpëtimtarit’? Vazhdo…

Tags: ,

  • Twitter
  • Facebook

Origjina pagane e Krishtlindjes

JezusDatelindja e Jezu Krishtit

Ndonëse kudo në botë Krishtlindjet festohen si një festë e krishterë, a është e krishterë Krishtlindja në rend të parë? Merrni në konsideratë këtë: shqyrtoni Biblën fund e krye, dhe nuk do të gjeni as një fjalë të vetme të Krishtlindjes që festohet nga të krishterët. Madje kjo nuk përmendet as një herë të vetme. Nga ana tjetër, paganët e festonin këtë ditë për mijëra vjet përpara se të lindte Krishti. Nga vijnë këto rite dhe ceremoni misterioze që e rrethojnë këtë ditë?

Në librin e Werner Keller, “Bibla si një Histori”, lexojmë pohimin vijues: Vazhdo…

Tags: , , ,

  • Twitter
  • Facebook