> Faqja pare >Archive for the ‘Astro-biologji’ Category

Origjina e Njeriut

Prejardhja e njeriuthomo_erectus

Njeriut qysh në kohrat e kaluara i ka interesuar origjina e tij. Ai ka qenë i interesuar të dijë se në çfarë kushte dhe ku është krijuar; vallë e ka origjinën prej ndonjë lloji të majmuni me të cilin mund të ketë cilësi biologjike të afërta, apo së bashku me majmunin rrjedhin prej ndonjë trungu të përbashkët si pararendës i tyre. Me këtë çështje janë marrë shumë shkenca që si lëndë studimi e kanë natyrën ku si element përbërës është njeriu, ose ato që si lëndë studimi e kanë njeriun dhe bashkësinë njerëzore. Për origjinën e njeriut si element përbërës i natyrës, nuk është e interesuar vetëm shkenca por edhe mësimi fetar. Mirpo, kuptohet, shkenca ka botëkuptime dhe shpjegime krejtësisht të tjera nga ato fetaret.

Konstatim i përgjithshëm shkencor është se njeriu origjinën e tij e ka prej ndonjë lloji majmuni. Në fakt, nëse ndërhyjet në esencë do të shihet se sipas teorisë shkencore origjina e njeriut nuk është drejtpërsëdrejti prej majmuni, por së bashku origjinën e kanë prej një trungu të përbashkët, gjë që sot dëshmojnë fosilet dhe reliktet e gjetura në disa vende të rruzullit tokësor. Vazhdo…

Tags: ,

  • Twitter
  • Facebook

Jeta dhe Natyra

pranvera

ELEMENTET E JETËS DHE FENOMENET E NATYRËS

AJRI

Nga se përbëhet ajri?

Oksigjeni

Oksigjeni zë 20% të ajrit dhe është shumë i rëndësishëm për jetën në Tokë. Të gjitha gjallesat thithin oksigjen për të jetuar. Ne mund të jetojmë për javë të tëra pa ushqim, ditë të tëra pa ujë, por vetëm pak minuta pa oksigjen. Gjatë ditës, bimët thithin gazin e dioksidit të karbonit dhe nxjerrin oksigjen, pra kuptohet se sa të rëndësishme janë bimët për ajrin. Vazhdo…

Tags: , ,

  • Twitter
  • Facebook

Ushqimi dhe shija e akulloreve sipas shenjave

ÇFARË USHQIMI PREFEROJNË SHENJAT

ecliptic2

Dashi

Te lindurit ne shenjen e Dashit jane ngrenes te medhenj, duke pasur tendencen te privilegjojne me shume sasine se sa cilesine.
I pelqejne pjatat e medha, por preferojne sherbimin e shpejte, ata i urrejne pritjet e gjata dhe kohen e vdekur duke pritur per porosine.
Dashet zakonisht hane shume shpejt. Proteinat jane shume te rendesishme ne ushqimin e tyre dhe per kete preferojne mishin, ndoshta me ndonje salce te shijshme. Vazhdo…

Tags: ,

  • Twitter
  • Facebook

astro-mjekësia bimore

luleshtrydhe Astrologjia ka qënë përdorur për një kohë të gjatë në profesionet mjekësore për diagnozat e sëmundjeve dhe për të zbuluar sëmundjet e mundshme. Nicholas Culpeper (1616 – 1654) mjek dhe herbalist i famshëm e përdori astrologjinë për ilaçet e tij barnore (herbale). Harta e lindjes do të përdorej për diagnozë dhe Culpeper do ta trajtonte sëmundjen duke iu përshtatur asaj. Ai njihet për thënien e tij: “ Vetëm astrologët janë të përshtatshëm për ta studiuar mjekësinë dhe një mjek pa astrologji është si llampa pa energji (si kandili pa vaj)”

Vazhdo…

Tags:

  • Twitter
  • Facebook