> Faqja pare >Archive for the ‘Histori’ Category

Mendimi i Enver Hoxhës mbi origjinën e shqiptarëve

MENDIMI HISTORIKO-FILOZOFIK I SHOKUT ENVER HOXHA NË FUSHËN E ARKEOLOGJISË E HISTORISË SË LASHTË TË SHQIPËRISËShkruar nga Myzafer Korkuti  (ish-kryetar i Akademisë së Shkencave) në revistën “Iliria”, viti 1988.

Dëshiroj të theksoj që në fillim se zbërthimi i mendimit historiko-filozofik i shokut Enver Hoxha në fushën e arkeologjisë e historisë së lashtë të Shqipërisë, për vetë karakterin e tij kompleks, është një detyrë e vështirë që del jashtë kufizimeve të një referati, madje dhe që meriton një studim të veçantë. Kjo që do të parashtroj është një fillesë e një sprove që bashkë me kumtesat kushtuar Butrintit e rrethinës së tij, vëllimin me artikuj e studime për Butrintin, dhe zgjerimin e organizimin e muzeut, bëhet për të kujtuar e nderuar veprën e Enver Hoxhës me rastin e 80 vjetorit të lindjes dhe 10 vjetorit të vizitës së tij në qytetin antik të Butrintit.

Në vitet e luftës së madhe çlirimtare, kur po lindte shteti i ri demokratik popullor, më 24 maj 1944, me Kongresin e Përmetit, Partia e shoku Enver Hoxha, me vendimin për anullimin e koncesioneve të huaja, i dhanë fund njëherë e përgjithmonë të drejtës së misioneve të huaja për të bërë gërmime arkeologjike në vendin tonë. Kujdesi i vazhdueshëm i Partisë për monumentet e vlerat historiko-arkeologjike të së kaluarës gjeti shprehje dhe pasqyrim të plotë në tërë legjislacionin tonë. Ai u bë bazë themelore dhe mbështetje e fuqishme e gjithë kësaj pasurie kulturore që është nxjerrë e po nxirret në dritë. Sot Shqipëria është i vetmi vend në botë nga vendet me kultura e qytetërim të lashtë, ku kërkimet e gërmimet arkeologjike bëhen vetëm nga specialistët e kuadrot tanë.

Në fillim të viteve ’50, kur në Shqipërinë e re po hartoheshin planet e para për rimëkëmbjen e vendit, Partia dhe Enver Hoxha përcaktuan edhe drejtimet kryesore të kërkimeve arkeologjike. Në vendimin e Byrosë Politike të vitit 1952 thuhet: “Kërkimet arkeologjike duhet të synojnë të zbulojnë kulturën origjinale të popullit tonë, atë ilire e shqiptare, pa lënë mënjanë edhe atë greke e romake”. Edhe sot, pas tri dekadave, Vazhdo…

Tags: , ,

 • Twitter
 • Facebook

Disa fakte që Maqedonia e lashtë ishte qytet-shtet grek

  resize

A ISHTE MAQEDONIA E LASHTË  E ALEKSANDRIT TË  MADH NJË QYTET-SHTET GREK?  

Sipas versionit zyrtar (wikipedias britanike, etj,) Maqedonia e lashtë përshkruhet si një mbretëri e vjetër e Greqisë arkaike dhe klasike, ku pas sundimit të Aleksandrit të Madh ajo u bë qyteti dominues i Greqisë Helenistike. Periudha nga vdekja e Aleksandrit deri në pushtimin e Greqisë nga romakët u quajt Periudha Helenistike, për shkak se ish perandoria e Aleksandrit drejtohej nga gjeneralët e tij. Gjatë kësaj kohe nuk ishte Athina qytet-shteti (Polisi) kryesor helen por Aleksandria (e Egjiptit) e cila drejtohej nga dinastia e Ptolemeut (një prej gjeneralëve të Aleksandrit) deri me përfundimin e saj me Kleopatrën në shekullin I pr.e.s.

Herodoti (babai i historisë) dhe Tukididi (460-400 pr.e.s) na tregojnë se Vazhdo…

Tags: ,

 • Twitter
 • Facebook

Tekstet më të lashta dhe alfabeti grek

 TEKSTET E PARA NE HISTORI19113650_10213229781521226_8106617398635861997_n
Historia e literatures (teksteve te shkruara) nis me shpikjen e shkrimit, ne Mesopotamine e Epokes se Bronzit dhe Egjiptin e Lashte. Te shkruarit u zhvillua nga nje sistem shkrimi me shenja rreth 30 shekuj pr.e.s ndonese tekstet me te vjetra te njohura letrare datojne rreth shekullit 27 apo 26 pr.e.s.
Literatura e Epokes se Hekurit perfshin tekstet me te hershme qe jane ruajtur ne doreshkrime, perfshire Vedat indiane, pjese nga Bibla hebreike (Testamenti i Vjeter) dhe Gathat Avestane. Vazhdo…

Tags: ,

 • Twitter
 • Facebook

Pellazgët që u asimiluan në grekë

PELLAZGËT DHE ARDHJA E GREKËVE NGA EGJIPTI
atika

Rreth dy mijë vjet para lindjes së Krishtit, në ditët kur Isaku biblik donte të zbriste në Egjipt, Greqia ishte e banuar nga një racë e egër njerëzish të quajtur Pellazgë. Ata jetonin në pyje, ose në shpella të gërryera nga mali, dhe gjuanin kafshë të egra me shkopinj të mëdhenj dhe shigjeta prej guri të mprehtë dhe shtiza. Ata ishin aq të vrazhdë dhe të egër sa nuk hanin tjetër përveç mishit të gjallë, manaferrave dhe rrënjëve që i shkulnin me dorë apo i këpusnin me gur të mprehtë.

Për veshmbathje, Pellazgët përdornin lëkurat e kafshëve që kishin vrarë; dhe për të mbrojtur veten kundër egërsirave të tjera, ata mblidhehin së bashku në familje ose fise, secila me një kryetar që udhëhiqte në luftë dhe në gjueti. Vazhdo…

Tags:

 • Twitter
 • Facebook

Kokino – vendi arkeo-astronomik në trojet ilire

Kokino, vendi arkeo-astronomik në trojet iliro-thrakeMegalithic_Observatory_Kokino

Vendi arkeo-astronomik, observatori megalitik “Kokino” ndodhet 19 kilometra në verit të qytetit të Kumanovës (Maqedoni) dhe në afërsi të fshatit Kokino. Ky vend u zbulua nga arkeologu maqedonas Jovica Stankovski, drejtor i Muzeumit kombëtar në Kumanovë, në vitin 2001.

Kjo kodër është formuar nga shkëmbinj vullkanik dhe ka një lartësi prej 1013 metra mbi nivelin e detit.

Natyra i ka vendosur këta shkëmbinj në një mënyrë të tillë saqë formojnë pothuajse blloqe ideale kubike shkëmbore të cilët banorët e lashtë parahistorikë mund t’i shndërronin lehtësisht në observatorë për të vrojtuar Diellin dhe Hënën dhe për të kryer rituale fetare. Observatori megalitik “Kokino” paraqet një kompleks origjinal dhe përbërës të formuar 3900 vjet më parë, në një zonë iliro-thrake që para 2500 vitesh mbante emrin Paeonia.  Vazhdo…

Tags:

 • Twitter
 • Facebook

Historia e Shqipërisë dhe gjuhës shqipe

Historiku i shtetit shqipëtar

Shqipëria njihej si Iliri nga romakët të cilët pushtuan këtë vend në vitin 168 pr.e.s. Pas rënies së perandorisë perëndimore romake në 467, ajo bëhet pjesë e Perandorisë së madhe Bizantine. Fiset serbe dhe bullgare pushtuan këtë krahinë (në Maqedoni, Mal i zi, Kosovë) në shekullin IX ( e nëntë) dhe ndërmjet viteve 1271 dhe 1368, Shqipëria udhëhiqej nga mbretëria e Siçilisë. Shqipëria ra në duart e ushtrive osmane në 1468, pas vdekjes së Skënderbeut, dhe ishte në të vërtetë e panjohur si shtet deri me 28 nëntor 1912.

Tirana u themelua në vitin 1614 nga turqit osmanë. Tirana e shpalli pavarsinë me 26  nëntor 1912 dhe u shpall kryeqytet i përkohshëm i Shqipërisë me 9 shkurt 1920 nga Kongresi i Lushjes dhe pjesëtarët e Këshillit Kombëtar hynë në qytet me 11 shkurt 1920.  Përfundimisht Tirana u shpall kryeqytet i Shqipërsisë në vitin 1925 nga Asambleja Kushtetuese.

 

Epiri-i-ri

ALBANIA APO EPIRI I RI?

Emri Albania vjen nga nje fis ilir i quajtur “Albanet” qyteti i te cileve quhej Albanopoli dhe qe shtrihej prane Krujes (sot fshati Zgerdhesh). Ky vend dhe ky fis permendet per here te pare nga Ptolemeu (shek.II e.s).

Permendja e pare e padiskutueshme e e shqiptareve si nje grup etnik (me emrin arber/Albanians) ne dokumentat historike daton nga gjysma e dyte e shekullit te 11te, ku ata njihen si banore te Arbanonit ne Shqiperine qendrore. Principata e pare e Arbrit e njohur si Arbanon ose Albanon u formua ne 1190 dhe zgjati deri ne 1255 me kryeqytet Krujen. Gjate kesaj kohe, permendja me e hershme e shqiptareve ne zonen e e Epirit eshte shenuar ne nje dokument venecian te vitit 1210 ku thuhet qe ata ishin banore ne zonen perballe ishullit te Korfuzit. Megjithate, levizjet e medha te popullatave shqiptare ne kete zone nuk permenden para vitit 1337. Vazhdo…

Tags: , ,

 • Twitter
 • Facebook

Kush janë Pellazgët?

 Problemi pellazgjik

“…Më të rëndësishmit ndër helenët (grekët) janë Athinasit dhe Spartanët (Lacedemonianët). Të parët vijnë nga fisi jonik, të dytët – nga fisi dorik. Jonianët janë me origjinë pellazge, ndërsa Dorianët – me origjinë helene”  (I, 56.)

Ky informacion i përket Herodotit, i cili shkroi “Historinë” e tij në shekullin V pr.e.s. Pellazgët nuk hasen shpesh në dorëshkrime të ndryshme të hershme greke saqë ne nuk dyshojmë se ata jetonin faktikisht në Greqi. Teoria më e përhapur në lashtësi ishte që pellazgët ishin popullsi para-greke në Ballkanin Jugor dhe në ishujt e Egjeut. Autorët grekë e vendosnin vendbanimin e tyre kryesisht në Thesali, në Greqinë veriore dhe atë qëndrore, dhe në pjesën më të madhe në Detin Egje.

Sipas grekëve, në shekujt V dhe IV pr.e.s. Pellazgët jetonin ende në disa zona të Greqisë, në disa ishuj, dhe flisnin një gjuhë që helenët nuk e kuptonin dot. Më vonë ata u asimiluan krejtësisht, duke mos lënë në fakt asnjë mbishkrim, asnjë libër, asnjë shenjë të gjuhës së tyre në Greqi, në përjashtim të disa përshkrimeve që grekët i bënë vetë pas tyre.

Pelasgians

Vendbanimi me i besuar i pellazgeve

Por a ishin ata indo-europianë?

Dihet mirë që vala e parë e migrantëve indo-europianë që erdhi për t’u vendosur në Kretë, ishujt e Egjeut dhe në Greqinë kontinentale nga Azia e Vogël ishin Akejtë (Achaeans), të ashtuquajturit “vala e parë e migrantëve grekë”, rreth 1900 vjet pr.e.s. Vazhdo…

Tags: , ,

 • Twitter
 • Facebook

Origjina lindore e plisit

PLISI NUK ESHTE SHQIPTAR POR I BERE I TILLE ME VONE

Plisi nuk eshte tradite e lashte shqiptare por eshte bere i tille pas pushtimit turk (shekulli 15 e ne vazhdim), ashtu si edhe feja myslimane. Nuk ka asnje prove te besueshme qe kjo kesule e bardhe prej shajaku eshte perdorur ne trojet e sotme shqiptare para shekullit 15. Nuk ka asnje pikture, reliev, skulpture, monedhe apo diçka tjeter te gjetur ne vendin tone qe tregon perdorimin e plisit nga te paret tane iliro-dardane. Jo vetem ne trojet shqiptare, por as ne trojet ku banonin iliret (nga Epiri deri ne Kroaci) nuk ka prova per kete. Edhe nese eshte gjetur ndonje figure e tille e hershme, kjo nuk do te thote qe eshte domosdosmerisht plis, por mund te jete dhe helmete bronzi me forme gjysem-veze si imazhi me poshte.

helmeta-plis

Helmeta forme plisi ishte bere prej bronzi ne te njejten forme si plisi qe me sa duket nganjehere vishej nen helmete per rehati, duke i dhene keshtu helmetes forme konike. Vazhdo…

Tags: , ,

 • Twitter
 • Facebook

Shkatërrimi i paganizmit helen nga të krishterët

temple

Masakrat e të  krishterëve ndaj paganëve gjatë historisë

Viti 314 – Menjëherë pas legalizimit të Krishtërimit, nisin sulmet e Kishës së Krishterë ndaj paganëve (jo-të krishterëve). Këshilli i Ankarasë (Ancyra) dënon adhurimin e perëndeshës Artemisa.

Në vitin 318 – Kostandini i Madh e ndau perandorinë Romake në katër prefektura të mëdha: italiane, gale, ilire dhe orientale. Greqinë dhe territoret helene i përfshiu në prefekturën e Ilirisë (Illyricum) që kishin si qendër qytetin Sirmium dhe më vonë Selanikun. Mbase Kostandini preferoi më shumë emërtimin ‘Prefektura e Ilirisë’ në vend të ‘Prefektura Greke’ dhe për faktin se ishte me origjinë ilire-dardane si dhe për shkak se termi ‘helen’ i kujtonte paganizmin politeist. Vazhdo…

Tags: , ,

 • Twitter
 • Facebook

Miti i Eneas

enea.

Ne imazh eshte Enea i cili po bisedon me Didon (Elisen), mbretereshen e pare te Kartagjenes (Tunizia e sotme) duke i rrefyer asaj per renien e Trojes.

 

Miti i Eneas (princ i Dardaneve te Anadollit)

Ne mitologjine greko-romake, Enea ishte nje hero dhe princ i Dardaneve te Anadollit, i biri i mbretit Ankiz, dhe i perendeshes Aferdite. I ati ishte kusheriri i pare i mbretit Priam te Trojes (sternip i Ilit, themeluesit te Trojes), duke e bere Enean kusheririn e dyte te Hektorit dhe Paridit (bij te Priamit). Per here te pare Enea permendet ne Iliaden e Homerit, por ai trajtohet me gjate ne mitologjine romake, kryesisht ne vepren Eneida te Virgjilit, ku ai eshte nje nga stergjysherit e Romulit dhe Remit. Ai u be heroi i vertete i Romes. Enea iku nga Troja për t’u mos u kthyer kurrë më. Udhëtoi drejt perëndimit, në kërkim të një atdheu të ri, duke kaluar nëpër Thrakë dhe Butrint. Peripecitë e tij nëpër Mesdhe zgjatën për disa vjet deri sa arriti pastaj në Lacium. Gjatë peripecive gruaja dhe babai i tij vdiqën, kurse i biri, Askani, themeloi qytetin Alba Longa që më vonë u bë atdheu i Romulit dhe Remit , themeluesve të Romës. Në Lacium, Enea u martua me të bijën e mbreti Latin, Lavinia dhe krijoi qytetin Lavinio.

mergimi-i-Eneas

Rruga qe ndoqi Enea nga Troja ne Rome me ane te vendbanimeve te tij

 

Tags:

 • Twitter
 • Facebook