> Faqja pare > 5.NDIKIMI I PLANETËVE > Marrëdhënia e planetëve me shenjat

Marrëdhënia e planetëve me shenjat

planete.VLERËSIMI I PLANETEVE
Çdo planet “sundon” një shënjë të caktuar, vetëm Venusi me Merkurin nga dy. Përpara se të zbuloheshin tre planetët modernë (Urani, Neptuni dhe Plutoni) edhe Jupiteri, Saturni dhe Marsi sundonin nga dy shenja. Fjala “sundon” do të thotë se identifikohet me karakteristikat e asaj shënje/ ndodhet në shtepinë e tij.

Fjala “në ngritje” është kur ndikon më fuqishëm (apo pozitivisht), ndërsa “në rënie” dhe “në mërgim” tregon për planetet kur ushtrojnë më pak ndikimin e tyre, ose që e ushtrojnë atë për keq (ndikim shkatërrues). Në astrologjinë moderne Urani sundon Ujorin, Neptuni Peshqit, dhe Plutoni Akrepin.

Planetet jane si aktoret ne skene dhe veshin kostumet te cilat perfaqesohen nga shenjat. Zodiaku ndoshta u shpik si nje menyre per te matur levizjen e planeteve.

Planeti shenja që sundon në Ngritje në Rënie në Mërgim
Dielli Luani Dashi Peshorja Ujori
Hëna Gaforrja Demi Akrepi Bricjapi
Merkuri Binjakët,
Virgjëresha
Virgjëresha Peshqit Shigjetari, Peshqit
Venusi Demi Peshorja Peshqit Virgjëresha Akrepi, Dashi
Marsi Dashi, Akrepi Bricjapi Gaforrja Peshorja, Demi
Jupiteri Shigjetari, Peshqit Gaforrja Bricjapi Binjakët, Virgjëresha
Saturni Bricjapi, Ujori Peshorja Dashi Gaforrja, Luani
Urani Ujori Akrepi Demi Luani
Neptuni Peshqit Luani (Gaforrja) Ujori (Bricjapi) Virgjëresha
Plutoni Akrepi Dashi (Peshqit) Peshorja (virgjëresha) Demi
efekti ? I fuqishëm I fuqishëm I dobët I dobët


Rëndësitë dhe dobësitë aksidentale:

 Tabelat shqyrtuese të forcës dhe dobësisë për secilin planet, nga William Lilly, ekspert i astrologjisë horare.

Rëndësitë aksidentale Vlera Dobësitë aksidentale Vlera
Në shtëpinë 10 ose 1 + 5 Në shtëpinë 12 -5
Në shtëpinë 7, 4 ore 11 + 4 Në shtëpinë 8 ose 6  -2
Në shtëpinë 2 ose 5 + 3 Retrogradë -5
Në shtëpinë e 9-të + 2 Në lëvizje të ngadaltë -2
Në shtëpinë e 3 -të + 1 Saturni, Jupiteri, Marsi kur janë perëndimor -2
Direkt në lëvizje + 4 Merkuri dhe Venusi kur janë lindor -2
Në lëvizje të shpejtë + 2 Hëna duke u zvogëluar (ditën) -2
Saturni, Jupiteri dhe Marsi kur janë lindor + 2 Kombust (brenda 8030’ me Diellin) -5
Merkuri dhe Venusi kur janë perëndimor + 2 Nën rrezet e Diellit (brenda 170 me Diellin) -4
Hëna në rritje në dritë + 2 Ekzakt përkrah me Saturnin ose Marsin -5
I lirë nga rrezet diellore dhe kombusti + 5 Ekzakt përkrah me Nyjen Jugore -4
Deri në 0.17 minuta larg Diellit (Cazimi). + 5 Ndërmjet Marsit dhe Saturnit -4
Ekzakt përkrah Jupiterit ose Venusit + 5 Ekzakt opozitë me Marsin ose Saturnin -4
Ekzakt përkrah me Nyjen Veriore + 4 Ekzakt kuadrat me Marsin ose Saturnin -4
Ekzakt trekëndësh me Jupiterin ose Venusin + 4 Përkrah me Algolin fiks apo brenda 50(26004 Demi) -4
Ekzakt gjashtëkëndësh me Jupiterin ose Venusin + 3
Përkrah mbretit të yjeve (29040’ Luan) + 6
Përkrah Spicës fikse (23050’ Peshore) + 5

 

RËNDËSITË DHE DOBËSITË THEMELORE

Rëndësitë themelore vlera Dobësitë themelore vlera
Në shenjën e vet ose në shenja të ndërsjellta + 5 Në mërgim -5
Në ngritje ose në shenja të ndërsjellta në ngritje + 4 Në rënie -4
Në trefishësi (triplicity) + 3 Peregrine (që nuk bën pjesë as tek pesha  as te dobësitë, ). Nuk bën pjesë as  si sundues, as ngritje, rënie etj. -5
Planet në ndarjen terms + 2
Në gjysëmdhjetëditshin përkatës (in face) + 1

Tabela e rëndësive dhe dobësive sipas Ptolemeut
www.skyscript.co.uk/essential_dignities.html

 

Tags: ,

  • Twitter
  • Facebook

Komentet jane te mbyllura.